Real Mom Life

Real Mom Life

A túlfáradás egy létező állapot..

2018. szeptember 18. - RealMomLife

Egy olyan időszak következett, amit senkinek nem kívánok. Csak azt láttuk, hogy szenved a kis pöttöm, folyamatosan fáradt volt, és nyűgös. Ennek ellenére nem tudott aludni, egyszerűen nem értettük, hogy miért nem pihen, mit csinálunk rosszul, hogy mi lehet a baja?! Aztán rájöttünk: túlfáradt ahhoz, hogy tudjon aludni. Ilyen nálunk, felnőtteknél, is van. Ez az amikor fáradtak vagyunk, aztán egyszer csak átesünk a holtponton, és pörgünk. Csak annyi a különbség, hogy mi ha van rá lehetőségünk, akkor lefekszünk, alszunk egy hatalmasat, és már túl is vagyunk rajta. Na, ez a babáknál nem így van, ők ezt a helyzetet nem bírják feldolgozni. Így most erről fogok írni pár sort, hogy ha más ebbe a helyzetbe kerül, akkor tudjon róla legalább valamit.

42125576_335728373667478_61361815505862656_n.jpg

A túlfáradás a fáradtság és a kimerültség közötti állapot. Ilyenkor a baba túlfáradt ahhoz, hogy elaludjon, ezért felpörgeti magát, vagy sír, vagy játszik, aztán az álmosság jeleit mutatja, és hirtelen nyűgössé válik. Ennek oka lehet például, hogy fogzik, nincs megfelelő helye, ideje a pihenésre, túl sok a szele és felébred a hasfájásra. Túlingerelt baba jellemzői:

  • érzelmileg instabil (hol sírós, nyűgös a baba, hol vidám, érdeklődő),
  • szemét-fülét dörzsölgeti, haját húzgálja,
  • sokat ásít, semmibe réved,
  • teste sokszor merev, feszes, keze ökölbe van szorítva,
  • rövid ideig tud koncentrálni egy dologra, nem lehet magára hagyni,
  • nem tud enni, tekereg közbe,
  • nem találja a helyét, dühösen dobálja a játékait,
  • magát nyugtatja (szopizza az ujját),
  • testi jelek (tüsszentés, csuklás, gyorsan veszi a levegőt, akár a szája is elkékülhet).

Teendő az ilyen túlingerelt babákkal: Segíteni kell nekik ellazulni, ha látjuk az álmosság első jeleit, akkor érdemes azonnal altatni. Mindenki babája más, így mindenkinek más az altatási módszere, így ezt ki kell tapasztalni. Van olyan, például akinek beválik a fehér zaj (pl.: ventilátor) használata, vagy az éneklés (nálunk ez vált be), meseolvasás, besötétítés..stb. Az első időszakokban az a legfőbb cél, hogy aludjon, mindegy hogyan, a lényeg hogy aludjon. Ha neki az a kényelmes, hogy ringatod akkor úgy, ha babakocsival tologatod, akkor úgy. Csak aludjon! Ha a nehezén úgy érzitek, hogy túl vagytok, akkor lehet bevezetni egy rutint, egy cselekvés sorozatot, elalvás előtt, addig felesleges, mert úgyis borulni fog. Ennek az lesz a lényege, hogy ebből a sorrendből tudni fogja, hogy ezután majd az elalvás jön, így aztán majd könnyebben tud ellazulni. A legfontosabb, hogy legyünk türelmesek és rugalmasok magunkkal és a picivel szemben is. Nagyon nehéz lesz, hiszen mi is fáradtak leszünk, de tisztázzuk magunkba, hogy ez neki sem jó, és ő is szenved.


20180831_105433.jpg

Tippek: Akkor a legkönnyebb elaltatni, mikor már nem köti le a korábbi tevékenysége, kézben tartva is nyűgössé válik, szemét dörzsölgeti. Viszont ha a baba nem alszik el, akkor még több stressz alakul ki nála, így még jobban nem bír elaludni. Ilyenkor nem az a megoldás, hogy hagyjuk sírni a kiságyba, mert a sírás által még több kortizol termelődik, ami még jobban ébren tartja. Az első héten érdemes mindent lemondani, hiszen a legfontosabb az, hogy ő aludjon, viszont idegen környezetben, idegenek között nehezebben bír majd aludni.

A bejegyzés trackback címe:

https://realmomlife.blog.hu/api/trackback/id/tr6414247951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása